Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο




Συγκινητικό: Αστροναύτες κρέμασαν τεράστια ελληνική σημαία στον διεθνή διαστημικό σταθμό


0

Η σημαία κυμάτισε για περίπου μισή ώρα πάνω από τον ISS


Η σημαία κυμάτισε για περίπου μισή ώρα πάνω από τον ISS

Η σημαία κυμάτισε για περίπου μισή ώρα πάνω από τον ISS

Ρίγη συγκίνησης και δέος προκαλεί η κίνηση του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS, τα μέλη του οποίου ανάρτησαν ελληνική σημαία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο ελληνισμός ζει ακόμα και έξω από τα όρια του πλανήτη μας.

Τα μέλη του πληρώματος ανάρτησαν τη σημαία στο ‘κατάρτι’ του διαστημικού σταθμού, την κεραία επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο ISS για την επικοινωνία του, όπου κυμάτισε περήφανα για μισή ώρα όσο οι αστροναύτες εκτελούσαν προγραμματισμένες εργασίες.
Ο ΔΔΣ Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 400,2  km και 409,5 χιλιομέτρων. Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα ως προς την επιφάνεια της Γης 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα. Επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές εντός του ΔΔΣ βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά.
Όπως είπαν αργότερα, πήραν την ιδέα από τις τεράστιες σημαίες που σηκώνουν με γερανούς στην Ελλάδα στις εθνικές επετείους, ενώ η κίνηση αιφνιδίασε ακόμα και την κυβέρνηση.
Πρόκειται για την πρώτη σημαία που αναρτάται στην ιστορία του διεθνούς διαστημικού σταθμού, κάτι που σίγουρα θα κάνει κάθε Έλληνα περήφανο.

ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ε.ΣΥ. ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΙ;;;

ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ Ε.ΣΥ. ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ

ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΜΗΝ ΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Ο ΔΔΣ χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα μέλη των πληρωμάτων του ΔΔΣ εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της ανθρώπινης βιολογίας, της φυσικήςαστρονομίαςμετεωρολογίαςιατρικής κ.α. Ο σταθμός είναι επίσης κατάλληλος για τον έλεγχο διαστημικών συστημάτων και εξοπλισμού.

Παρατήρηση του ΔΔΣ με γυμνά μάτια

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη γη με γυμνά μάτια. Εξαιτίας του αρκετά μεγάλου του μεγέθους, 109μ x 51μ x 20μ, αλλά και των μεγάλων ανακλαστικών επιφανειών που διαθέτει, αντανακλά έντονα το ηλιακό φως και είναι ορατός από τη γη ως ένα από τα πιο λαμπρά, κινούμενα  αντικείμενα στο νυκτερινό ουρανό. Οι καλύτερες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον ΔΔΣ είναι:
  1. Μετά τη Δύση ή πριν την Ανατολή του ηλίου, όταν ο ουρανός είναι ακόμη σκοτεινός.
  2. Ο ΔΔΣ να βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα του παρατηρητή. Όταν το ύψος του ΔΔΣ είναι μεγαλύτερο από 15ο τότε η παρατήρησή του είναι εύκολη μιας και ξεπερνά σε λαμπρότητα τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού.
  3. Ο ΔΔΣ θα πρέπει να φωτίζεται από το ηλιακό φως, η αντανάκλαση του φωτός του οποίου είναι αυτή που φτάνει στα μάτια μας.
  4. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ΔΔΣ, η παρατήρηση με τηλεσκόπιο δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, ένα καλό ζευγάρι κιάλια μπορεί να αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες της δομικής μορφής του διαστημικού οχήματος[7].
Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που ειδοποιούν τον χρήστη όταν ο ΔΔΣ βρίσκεται σε θέση παρατήρησης. Επί παραδείγματι, η NASA παρέχει μια δωρεάν υπηρεσία ειδοποιήσεων για να γνωρίζετε πότε ο ΔΔΣ περνάει πάνω από την πόλη σας[8]. Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και ο Πειραιάς. Παρά ταύτα, αν βρίσκεστε σε κάποια άλλη πόλη, επιλέξετε την πιο κοντινή από αυτές τις τέσσερις σε εσάς και με κάποιους απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς μπορείτε να μάθετε αν ο Σταθμός θα είναι εμφανείς πάνω από τον ορίζοντα της πόλης σας. Για παράδειγμα αν βρίσκεστε στην Καστοριά, τότε η προφανής επιλογή είναι η Θεσσαλονίκη, από όπου θα μπορέσετε να δείτε τον ΔΔΣ με διαφορά λίγων μόνο λεπτών. Θα πρέπει να εγγραφείτε σε αυτή την υπηρεσία ώστε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.
Αρκετοί Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, σε όλη τη χώρα, διοργανώνουν αστρονομικές παρατηρήσεις που περιλαμβάνουν και την παρατήρηση του ΔΔΣ.
Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα σε ζωντανό χρόνο[9] από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τα οποία περιλαμβάνουν το πλήρωμα όταν είναι σε υπηρεσία και τη θέα της Γης σε άλλες στιγμές. Στην πρώτη περίπτωση, τα στιγμιότυπα αυτά συνοδεύονται από τον ήχο συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος και του κέντρου ελέγχου της αποστολής, αλλά είναι διαθέσιμα μόνο όταν ο διαστημικός σταθμός είναι σε επαφή με το έδαφος. Στη δεύτερη περίπτωση, κατά τις περιόδους δηλαδή που δεν υπάρχει σύνδεση σήματος με το έδαφος, οι θεατές έχουν πρόσβαση σε εικόνες της Γης την ημέρα ή το βράδυ. Όταν ο σταθμός βρίσκεται στο σκοτάδι, η εξωτερική κάμερα ενδέχεται να προσφέρει εντυπωσιακή θέα από κεραυνούς ή από τα φώτα των πόλεων από ψηλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο